“Start een zomerschool“ – een mooie uitdaging!

Mijn opdracht is medio april begonnen. Op zich vind ik daar de uitdaging al in zitten. De zomervakantie in de gemeente Velsen begint op 9 juli. Dat betekent dat ik in een tijdsbestek van 16 weken een subsidieaanvraag moet maken, locaties vinden, personeel werven, het leerprogramma opzetten, scholen teams en kinderen enthousiast maken voor de zomerschool, een aanmeldprocedure en noem maar op mag regelen.

WVS Onderwijs is gevraagd om in de gemeente Velsen het oprichten van een zomerschool voor komende zomer op zich te nemen. Omdat ik altijd open sta voor nieuwe uitdagingen, die zijn altijd leuk en daar krijg ik energie van, aan mij de eer om dit op te pakken en uit te voeren. En zoiets heb ik nog nooit gedaan. Hoe leuk is dat!

Voor mij zit de uitdaging ook in de locatie. Ik ben niet bekend in de omgeving van Velsen en ken geen partners met wie wij eventueel kunnen samenwerken. Maar dit Corona jaar heeft ons geleerd dat er veel in de digitale wereld mogelijk is. Veel contacten vind ik online of zij vinden mij. Daarnaast is het vergaderen in teams natuurlijk een uitkomst.

De verwachting van de gemeente en de drie betrokken besturen is dat er 150 kinderen op drie locaties zullen deelnemen aan de zomerschool. Het is inmiddels mei en ik kan zeggen dat ik, samen met mijn projectpartner Caroline, goed op dreef ben. Er is inmiddels een hoop werk verzet en we zitten in een positieve flow.

Zonder dat ze het zelf doorhebben

Het is de bedoeling dat de kinderen van 12 tot 30 juli naar de zomerschool in Velsen gaan. Zij krijgen in deze drie weken een mooi thematisch aanbod met iedere week een ander thema. De kinderen zijn zonder dat zij het zelf doorhebben druk bezig met rekenen, taal en veel lezen. In de middag koppelen we daar veel sport, spel en cultuur aan. Kinderen kunnen kiezen uit verschillende workshops en krijgen de ruimte om van alles te gaan ontdekken. Er worden leerkrachten en vakdocenten gekoppeld aan de kleine klassen, maximaal 15 kinderen per klas.

Op dit moment zijn we bezig met gesprekken met diverse partners en belangstellenden, het onderzoek naar de drie locaties, de ontwikkeling van de website, sollicitaties, en de communicatie naar alle betrokkenen. Vooral de PR en communicatie constructief neerzetten is een flinke klus.

Wat mooi is, is dat er vanuit onverwachte hoeken hulp geboden wordt. Zo heeft een Pabo zich gemeld die graag studenten wil inzetten om ons project te ondersteunen. Dat is natuurlijk een win-win situatie. De studenten halen gemiste stagetijd in en wij hebben extra handen tijdens in de zomerschool. Het is prettig dat dit relatief jonge idee zo enthousiast ontvangen wordt en ook enthousiasme oproept bij anderen.

De komende weken zijn belangrijk, omdat de leerkrachtbezetting van de zomerschool cruciaal is voor het slagen van de zomerschool. Daarnaast is het aanmelden van de leerlingen ook belangrijk, want zonder kinderen, geen zomerschool.

Zoals gezegd de Zomerschool Velsen wordt een zomerschool voor 150 kinderen uit IJmuiden en Velsen-Noord waarbij de nadruk op taal, lezen en rekenen ligt, maar vooral ook op plezier. Het is tenslotte vakantie!!

Begin Juni gaat onze website de lucht in. Als u interesse heeft, kijk gerust eens op www.zomerschoolvelsen.nl

Mirelle Vermeulen
Flexpool WVS Onderwijs